Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013
Πότε ξεκινά το βούρτσισμα των δοντιών στα μωρά. Πώς γίνεται σωστά;

Το βούρτισμα των δοντιών στα παιδιά ξεκινά από την εμφάνιση των πρώτων δοντιών του μωρού δηλαδή σε ηλικία 6-8 μηνών περίπου.
Αρχικά, τα πρώτα δοντάκια τα καθαρίζουμε με μία γάζα εμποτισμένη σε φυσιολογικό ορό ή βρεγμένη απλά με λίγο νερό.

Όσο το παιδί μεγαλώνει δηλαδή από 1,5 ετών και μετά μπορεί σιγά σιγά να χρησιμοποιηθεί μια μαλακή οδοντόβουρτσα ειδική για βρέφη για τον καθαρισμό των δοντιών που πρέπει να γίνεται μετά από κάθε κύριο γεύμα. Mέχρι δύο φορές την ημέρα είναι εντάξει σε αυτήν την ηλικία.
Το σωστό βούρτσιμα συνίσταται στον καθαρισμό των δοντιών αλλά και των ούλων κοντά στα δόντια και γύρω γύρω από αυτά με προσοχή, ώστε να μη ξεχνάμε να τα βουρτσίζουμε όλα τα δοντάκια κάθε φορά.

Δεν χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα ούτε και παιδική για την αποφυγή του κινδύνου κατάποσης της από το παιδί μέχρι και την ηλικία που το μωρό θα μπορεί με ευκολία να την φτύνει, δηλαδή περίπου 2,5 μέχρι και 3 ετών.

Μετά από τη συμπλήρωση και του τρίτου έτους της ηλικίας πρέπει να αρχίσει η εκμάθηση του παιδιού να χρησιμοποιεί και να βουρτσίζει τα δόντια του από μόνο του. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο σ’αυτήν την ηλικία έχει μεγάλη σημασία για τον έλεγχο των δοντιών του παιδιού που έχουν συμπληρωθεί στο στόμα (τα πρώτα ή παιδικά δόντια) και την έναρξη εφαρμογής ενός προγράμματος φροντίδας της στοματικής υγείας του παιδιού.



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: