Doc.gr

Πότε ξεκινά το βούρτσισμα των δοντιών στα μωρά. Πώς γίνεται σωστά;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013
Πότε ξεκινά το βούρτσισμα των δοντιών στα μωρά. Πώς γίνεται σωστά;

Το βούρτισμα των δοντιών στα παιδιά ξεκινά από την εμφάνιση των πρώτων δοντιών του μωρού δηλαδή σε ηλικία 6-8 μηνών περίπου.
Αρχικά, τα πρώτα δοντάκια τα καθαρίζουμε με μία γάζα εμποτισμένη σε φυσιολογικό ορό ή βρεγμένη απλά με λίγο νερό.

Όσο το παιδί μεγαλώνει δηλαδή από 1,5 ετών και μετά μπορεί σιγά σιγά να χρησιμοποιηθεί μια μαλακή οδοντόβουρτσα ειδική για βρέφη για τον καθαρισμό των δοντιών που πρέπει να γίνεται μετά από κάθε κύριο γεύμα. Mέχρι δύο φορές την ημέρα είναι εντάξει σε αυτήν την ηλικία.
Το σωστό βούρτσιμα συνίσταται στον καθαρισμό των δοντιών αλλά και των ούλων κοντά στα δόντια και γύρω γύρω από αυτά με προσοχή, ώστε να μη ξεχνάμε να τα βουρτσίζουμε όλα τα δοντάκια κάθε φορά.

Δεν χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα ούτε και παιδική για την αποφυγή του κινδύνου κατάποσης της από το παιδί μέχρι και την ηλικία που το μωρό θα μπορεί με ευκολία να την φτύνει, δηλαδή περίπου 2,5 μέχρι και 3 ετών.

Μετά από τη συμπλήρωση και του τρίτου έτους της ηλικίας πρέπει να αρχίσει η εκμάθηση του παιδιού να χρησιμοποιεί και να βουρτσίζει τα δόντια του από μόνο του. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο σ’αυτήν την ηλικία έχει μεγάλη σημασία για τον έλεγχο των δοντιών του παιδιού που έχουν συμπληρωθεί στο στόμα (τα πρώτα ή παιδικά δόντια) και την έναρξη εφαρμογής ενός προγράμματος φροντίδας της στοματικής υγείας του παιδιού.

Υγιή δόντια πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013
Υγιή δόντια πριν τις καλοκαιρινές διακοπές
Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα δόντια ‘πονούν’ λίγο πριν τις αργίες, τα σαββατοκύριακα ή λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές; Αν ναι τα παρακάτω ερωτήματα μήπως σας ενδιαφέρουν;

1. Εν τέλει το δόντι πονά “εξ απροόπτου” ή έχετε παραμελήσει την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για τον τακτικό καθιερωμένο περιοδικό έλεγχο δοντιών ανά εξάμηνο ή το αργότερο μία φορά το χρόνο;

2. Πότε ήταν η τελευταία επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για έναν απλό καθαρισμό δοντιών;
3. Γνωρίζετε ότι πολλά οδοντιατρικά προβλήματα προλαμβάνονται πριν καν εκδηλωθεί πόνος και αποκαλύπτονται κατά την κλινική εξέταση μόνο και μόνο με απλή παρατήρηση των δοντιών ;
4. Αν θέλετε ένα υγιές χαμόγελο για το καλοκαίρι χτυπήστε έγκαιρα την πόρτα του οδοντιάτρου πριν να είναι πια αργά.


Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα και απρόοπτα συμβάντα από τα δόντια μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού, που μπορούν να σας χαλάσουν τις διακοπές.

1. Βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά και προσέχετε την “κατανάλωση” ζάχαρης που περιέχεται σε πολλά ροφήματα στα οποία γίνεται “κατάχρηση” το καλοκαίρι, όπως καφές, τσάι, ποτά, αναψυκτικά.
2. Μην βουρτσίζετε κατευθείαν τα δόντια σας μετά από την κατανάλωση χυμών φρούτων, λεμονάδας, ποτών με βάσει τη σόδα ή λεμόνι, το λευκό κρασί γιατί περιέχουν “όξινα” τα οποία καταστρέφουν τα δόντια, “εν αντιθέσει” πίνετε άφθονο νερό για να απομακρυνθούν τα ‘οξέα’ και βουρτσίζετε αρκετά μετά.
3. Μην ξεχνάτε τη χρήση του οδοντικού νήματος, ειδικά όταν καταναλώνετε συχνά σνακς.
4. Χάστε βάρος, καθώς οι τελευταίες μελέτες δείχνουν θετική ανταπόκριση κατά τη θεραπεία των νόσων των ούλων, όπως περιοδοντίτιδας και ουλίτιδας με τη μείωση του σωματικού βάρους.

5 “λόγοι” για να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013
5 “λόγοι” για να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο
Έχετε “πονόδοντο” ; Δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα τον οδοντίατρο σας ; Μάθετε για ποιους λόγους η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον περιοδικό τακτικό έλεγχο ή για έναν απλό καθαρισμό προλαμβάνει πολλά οδοντιατρικά προβλήματα συμβάλλει στην καλή υγεία του στόματος αλλά και στην διατήρηση της καλής “υγείας” του οργανισμού γενικά. 

  1. Πρόληψη των νόσων των ούλων και του περιοδοντίου.
  2. Ο έλεγχος της ουλίτιδας με τον καθαρισμό και την απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της νόσου και να σταματήσει την ενεργό φλεγμονή και την αποφυγή της εξέλιξης της ασθένειας των ούλων σε περιοδοντίτιδα που αποτελεί προχωρημένο και πιο σοβαρό στάδιο φλεγμονής των ούλων και των περιοδοντικών ιστών.


  3. Αποφυγή εκδήλωσης και αντιμετώπισης οδοντιατρικών προβλημάτων “εκτάκτου” ανάγκης.
  4. Πολλά οδοντιατρικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να διαγνωστούν έγκαιρα με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για ένα απλό οδοντιατρικό έλεγχο. Τυχόν νέες κοιλότητες τερηδόνας, σπασμένα σφραγίσματα, εκδήλωση οξέος αποστήματος των ούλων και των δοντιών μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και να αποφευχθούν σύνθετες θεραπείες όπως απονεύρωση, σχάση αποστήματος και λήψη πολλών αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.


  5. Αποφυγή ‘απώλειας’ των δοντιών από το φραγμό.
  6. Η έγκαιρη αντιμετώπιση δύσκολων οδοντιατρικών καταστάσεων μπορεί να παρατείνει το χρόνο παραμονής των δοντιών στο φραγμό και να αποφευχθεί η εξαγωγή και η ανάγκη αποκατάστασης με “τεχνητά δόντια”.


  7. Πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου του στόματος.
  8. Η απλή επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου του στόματος σε αρχικό στάδιο που είναι πλήρως θεραπεύσιμος και με πολύ καλή πρόγνωση.


  9. Η διατήρηση της γενικότερης καλής “υγείας” του σώματος.
  10. Η θεραπεία και αντιμετώπιση των προβλημάτων του στόματος είναι “άρρηκτα” συνδεδεμένη με την καλή γενική υγεία, καθώς πολλά νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, γέννηση των νεογνών μειωμένου σωματικού βάρους και αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης πρόωρου τοκετού στην εγκυμοσύνη έχουν συνδεθεί με την “πτωχή” στοματική υγιεινή και την πλημμελή φροντίδα των δοντιών.